Monday, 4 August 2014

Dialog hari pertama kerja lepas cuti raya

Assalamualaikum,
Cantikkan langit? cerah...biru je.... ahhh lega rasanya hirup udara. Tapi kat Jempol ni macam susah sangat nak hujan.  Kalu panas, panas sangat. Kalau dah hujan, siap banjir kilat kata kau....Apepun joyah syukur sangat sebab negara kita masih aman dan damai...


Melenggang mak limah lenggang..ni nak pi buang glove kotor. tu pun nak posing... poyo!!

Hari ni dapat satu kes anak lembu kaki patah ..pastu berulat plak tu. alahai siannya...

Joyah:  Hah Umi, hari ni kita nak masak apa? ada tetel sket ni kita buat asam pedas nak? kang balik umah   takyah sibuk nak cari lauk. ye tak?

Umi: Entahlah bos, tapi kalo kita buat sup kaki sodap gak... ala, alang2 dah patah kaki eh ni, kita toruih yo buek sop.. apa ada hal?

Joyah: Wokeh, dah siap masak nanti ko bagi kek PVD Pilah. Boleh diorang raso sket yetak? Ni kira    openhouse kita la ni...

Joyah: Adeh sakit plak pinggang ni mengangkung... hah pogang kuek2...kang tak sompek kito nak buek lauk nih!!

Joyah: Ni kita masukkan rencah sket...perap lamo bagi raso semua daging. Bila dah masukkan ni, sonang     semua ulat berenga keluar. Bilo borsih, senang la nak makan nanti.

Ko jangan nak gelak bonar umi, ko dah cuti bersalin lamo... hari ni turn ko yang masak yo...den nengok je...

Selebihnya, serahkan pada umi sebab dia ketua chef arini...


Dah korang jangan nak gaduh, lomang tu kang den suh pakya yang masak.. Pakya!! ohhh Pakya!! dimana kauuuu...

* Best hari ni sebab hari pertama kami dah start keje... bergurau je lah kami sambil buat keje. Harap anak lembu tu cepat la baik. hmmmm.. sodih boto tuan eh!!




16 comments:

  1. selamat menjamu selera pada hari raya ni...

    ReplyDelete
  2. kelakar lah pulak, kesian kat lembu tu kan, nasib dia tak faham,salam lebaran,singgah rabu ke sini pula.. :)

    ReplyDelete
  3. hahaha cian lembu tuu.. kang cian2 , kang jadi haram pulak kan.. hehe

    latest: Giveaway Harry Potter Postcards from Germany!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... apa boleh buat... ok.. insyaallah

      Delete
  4. Wah Kak Joyah ni doktor haiwan ka? (sedap mulut ja panggil orang kak...taktahu siapa muda, panggilan hormat)

    ReplyDelete
  5. Sedap tu kalau buat asam pedas haha. Anyway, jemput singgah :)

    ReplyDelete
  6. Salam... saya kunjungan balas.. thanks sudi ke blog saya, semoga lepas ni selalu2 ke blog saya panjang2kan ukhwah inshaAllah... :-)

    Blog: Fara Menulis Tentang..

    ReplyDelete
  7. salam kenal..

    curious gal, apa kerja nya tu..

    ReplyDelete

Pls give us comment if u think it should.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...